Op 1 mei start het zwemseizoen voor zwemmen in natuurwater. En hoewel het nu nog vrij fris is om dit water te betreden, zal de temperatuur van het water de komende weken toenemen en wordt het steeds aantrekkelijker om een duik te nemen in het water. Hoe zorg je ervoor dat je veilig kunt zwemmen in open water?
Zwemmen in open water mag uitsluitend bij de officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties wordt namelijk de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd. Deze zwemwaterlocaties zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie in de omgeving. Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen: slecht, aanvaardbaar, goed en uitstekend. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit.
Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen; bijvoorbeeld de kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de ziekte van Weil. Om te voorkomen dat mensen gezondheidsproblemen oplopen, dient zwemwater periodiek bemonsterd te worden. Het zwemwater wordt onder andere visueel geïnspecteerd op bijvoorbeeld mogelijke aanwezigheid van Blauwalgen en er worden monsters genomen van het zwemwater die op het laboratorium microbiologisch worden onderzocht. Benieuwd naar wat Normec AWS betekent voor de veiligheid van openzwemwateren? Lees er meer over.
Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober. Ontdekken welke wateren bij jou in de omgeving open zwemwateren zijn? Bekijk dan het overzicht op zwemwater.nl.